HEM LÄDERVERKSTADEN FÖNSTERVERKSTADEN KONTAKT OCH INFORMATION
  Historiskt Fritid Häst Hästutrustningens historia Skötseltips


Skötseltips

För att du skall få en så hållbar produkt måste du sköta om ditt skinn och läder med omsorg. Detta gäller oavsett om det handlar om en sadel, en väska eller ett par kängor. Ta alltid för vana att torka av smuts och damm efter användning. gärna med en fuktad trasa, och återfetta vid behov.
Tänk på att läder är ett levande material.

Utöver detta måste du regelbundet, cirka var tredje månad:

Följer du dessa råd har du en produkt som kommer att hålla mycket länge och kom ihåg att ju mer du använder en sak av läder ju vackrare blir den i färgen.

Mjuka upp läder

Att göra ett helt uttorkat läder följsam igen är inte helt lätt och kan ibland vara omöjligt. Det är lite lurigt då det finns olika sätt att garva läder på, vegetabil och kromgarvning. Metoden att mjuka upp det på skiljer sig åt.

Du kan prova med att återge lädret dess rätta fuktighetshalt som normalt är ca. 14% genom att tvätta i rikligt med handvarmt vatten och sadeltvål. För att fett eller olja skall kunna tränga in måste porerna öppnas upp i lädret. Du skall ha in så mycket vatten att skinnet blir mättat, alltså inte suger mera. Var försiktig så du inte får sprickor i lädret. Låt det blöta lädret droppa av över natten. Smörj sedan in med små mängder sadelfett på baksidan (köttsidan)av lädret medan det fortfarande är fuktigt. Arbeta in med fingrarna i omgångar och upprepa, upprepa och upprepar smörjningen varje dag framöver för att se om du får något resultat. Eventuellt kan du använda ekol-olja och pensel på svåråtkomliga ställen.Vad gäller olja skall du vara försiktig och inte använda för mycket då lädret kan bli "snorigt", en del lädersorter tål dessutom inte olja. Det säkraste är att prova på en liten yta innan du går på hela ytan.
Ha inte för stora förväntningar att du skall lyckas få en brukbar sadel eller sele igen då det i vissa fall är omöjligt att få lädret följsamt igen om ”glaseringen” har gått för långt. Med glasering menas att lädret har koagulerat och hårdnat.
Ovanstående är en process som tar ganska lång tid, ofta flera veckor, innan du ser något resultat och det finns ingen garanti för att det lyckas. Dessutom kan eventuell stoppning fara illa av behandlingen så att omstoppning blir nödvändig efteråt.